Lens voor radiogolven

radiolens

radiolensOnderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een lens van metamateriaal gemaakt waarmee radiogolven zeer nauwkeurig op één punt kunnen worden gefocusseerd, en waarbij zeer weinig energieverlies optreedt. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe lens worden gebruikt bij het creëren van hoge-resolutie afbeeldingen van moleculen, voor het maken van foto’s van sterren en andere hemellichamen, en bij het versterken en versnellen van telecommunicatie.

 

 

De lens is gemaakt van metamateriaal dat een negatieve brekingsindex vertoont waardoor de elektromagnetische energie op één punt wordt geconcentreerd. De lens bestaat uit 4.000 s-vormige cellen die ieder slechts een paar millimeter breed zijn. Voor de constructie werd gebruik gemaakt van een 3D-printer waarbij de lens laagje voor laagje werd opgebouwd met een polymeeroplossing. Na wegspoelen van het overtollige polymeer werd de overblijvende constructie bespoten met een fijne mist van koperdeeltjes om het oppervlak geleidend te maken. Om de lens te testen werd deze tussen twee radioantennes geplaatst. De radiogolven bleken op één bepaald punt vóór de lens te worden gefocusseerd waarbij veel meer energie door de lens werd doorgelaten dan bij eerdere experimenten met materialen met een negatieve brekingsindex.