Ofcom plant spectrum voor mobiele apparaten

ofcom logo

ofcom logoOfcom plant spectrum voor mobiele apparaten: Het UHF strategy statement verklaart de stappen die Ofcom van plan is te nemen om de breedbandcapaciteit van mobiele apparaten te vergroten door delen van de 700 MHz band toe te gaan wijzen, welke momenteel is toegewezen aan digitale aardse televisie (DTT), als onderdeel van de mogelijke Europese en zelfs wereldwijde spectrum harmonisatie.

 

Ofcom wil er wel voor zorgen dat DTT door kan gaan met haar belangrijke taak door alternatief spectrum toe te wijzen (er vanuit gaande dat bestaande frequenties vrijgegeven gaan worden voor mobiel breedband) – zonder de noodzaak voor een tweede omschakeling van televisiezenders. Het is niet waarschijnlijk dat deze veranderingen vóór op zijn vroegst 2018 gaan plaatsvinden. De komende jaren gaat Ofcom werken aan de planning en voorbereiding om er zeker van te zijn dat veranderingen plaatsvinden in het belang van de Engelse burgers en consumenten.

Ofcom heeft daarnaast haar Infrastructure Report Update gepubliceerd, waaruit blijkt dat er momenteel meer dan twee keer zoveel data verwerkt wordt door de Engelse mobiele netwerken dan twee jaar geleden. Daarnaast blijkt uit het rapport dat ook de vaste breedbandverbindingen steeds zwaarder belast worden, en zijn updates te lezen over de omroepen.

Het nieuws is hier te vinden:
http://media.ofcom.org.uk/2012/11/16/ofcom-unveils-plans-to-avoid-mobile-capacity-crunch/?utm_source=updates&utm_medium=email&utm_campaign=infrastructure-report-2012-NR

Ofcom’s infrastructure maps vind je hier:
http://maps.ofcom.org.uk/?utm_source=updates&utm_medium=email&utm_campaign=maps-2012

In de verklaring wordt melding gemaakt van een overgang van de oude op MPEG-2 gebaseerde DVB-T standaard naar de op MPEG-4 gebaseerde DVB-T2 standaard (die gebruikt wordt door TV's die aangeprezen worden met Freeview HD decoders). De overgang naar MPEG-4 was eigenlijk gepland voor eind 2005. Het voordeel is dat er twee keer zoveel kanalen aangeboden kunnen worden als oude standaard TV-kanalen of dat er wat TV spectrum verkocht kan worden.

De BBC wilde in 2007 al alle Freeview kanalen op de MPEG-4 DVB-T2 standaard hebben, zie "Freeview to switch to MPEG-4?"
http://www.southgatearc.org/news/may2007/freeview_switch.htm

Zeven jaar geleden, aan het eind van 2005, werd de MPEG-2 DVB-T Freeview standaard door de industrie al beschreven als een verouderde standaard, zie "UK's Freeview boxes could soon be obsolete"
http://www.southgatearc.org/news/january2006/freeview.htm

Het is gewoon jammer dat Ofcom niet meteen in 2007 de MPEG-4 DVB-T2 standaard invoerde voor de overgang naar digitale TV, in plaats van daarvoor het inefficiënte MPEG-2 DVB-T nog toe te passen.

Het is afwachten hoeveel spectrum Ofcom van de 700MHz band af wil halen. De Engelse burgers zullen het zeker niet op prijs stellen als ze naast de geforceerde omschakeling van de analoge radio naar DAB ook nog eens op kosten gejaagd gaan worden met een tweede verandering in het aardse digitale TV-net…