Agentschap Telecom waarschuwt voor illegale wifi-routers

wifi

wifiHet Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, waarschuwt bedrijven voor het illegaal gebruikmaken van zware wifi-routers.

 

 

Dat laat de organisatie weten.

Diverse campings, restaurants, scholen hebben behoefte aan zware wifi-routers omdat het signaal van normale routers niet volstaat. Wifi-apparatuur met een vermogen van meer dan 100 milliwatt is in Nederland echter verboden.

Het Agentschap Telecom waarschuwt bedrijven daarom voor deze deze wifi-routers. De apparaten mogen in Nederland namelijk wel verhandeld, maar niet gebruikt worden.

Overlast

Mariël van Dam, woordvoerder van het Agentschap Telecom, laat desgevraagd weten dat de organisatie de verklaring afgelopen maandag heeft uitgestuurd om overlast te voorkomen. "Een zware wifi-router kan voor verbindingsproblemen bij de buren zorgen", aldus Van Dam.

De fabrikanten van dergelijke zware routers verwijzen potentiële kopers naar het Agentschap Telecom voor meer informatie over vergunningen. Ondernemers die contact zoeken krijgen dan te horen dat voor deze routers geen vergunning verstrekt wordt.

Niet alle geïnteresseerden zoeken contact met het agentschap en zij kunnen wel gewoon een zware router bestellen. Hoeveel zware wifi-routers nu illegaal in Nederland gebruikt worden, kon het Agentschap Telecom niet direct zeggen.

Alternatieven

De organisatie adviseert partijen die behoefte hebben aan een beter wifi-signaal te kijken naar wifi-repeaters of -hotspots, die het signaal heruitzenden. "Ook kunnen ondernemers zelf veel veranderen in het bereik van hun router, door die op een centrale plaats in het pand en op een hoge plek te plaatsen. De meterkast is over het algemeen niet zo’n plek", aldus het agentschap.

Overigens heeft het niet zoveel zin om een 10W WiFi router te plaatsen als je laptop niet meer dan 100mW kan zenden. Het accesspoint zal als "zeer sterk" in je signaal indicator komen, maar toch wil de verbinding dan niet omdat er 20dB verschil zit tussen zenden en ontvangen. Een richtantenne op een WiFi router zetten heeft wél zin. De antenne versterking werkt dan immers zowel bij zenden als ontvangen. Handig als je een schuurtje achter in je tuin hebt: daar kan je de antenne dan op richten.