Belangrijke meeting over internationale telecommunicatie

IARU-logo

iaru-logoEr staat een behoorlijk belangrijk internet reguleringsverdrag op de agenda van een vergadering in Dubai die wel eens invloed zou kunnen hebben op de radio amateur gemeenschap. Dat schrijft de telecommunicatie informatiewebsite dot-nxt.

 

 

 

De kern van het probleem is de term "operating agencies". Momenteel zijn de international telecommunication regulations ofwel I-T-R's alleen van toepassing op erkende operating agencies. In de praktijk zijn dat de grote telecommunicatie bedrijven in elk land zoals ATT en Verizon in Amerika, en b.v. KPN en Tele2 in Nederland.

Een aantal landen willen die term veranderd zien in alleen "agencies". Maar dat betekent dat de I-T-R's van toepassing worden op een veel grotere groep bedrijven. Dus behalve alleen ATT, British Telecom of KPN en dergelijken, gaan de regels ook gelden voor bedrijven zoals Google, Facebook, Microsoft en eBay om er een paar te noemen. Feitelijk vallen dan zowat alle internetbedrijven, private netwerkbedrijven, overheidsinstellingen en zelfs amateur radio operators onder deze nieuwe definitie.

Maar dat idee valt niet zo goed bij veel ontwikkelde landen. Tot nu toe zijn Amerika, Canada, Japan, Korea, Mexico, Polen, het Europese C-E-P-T consortium en de Inter American Telecommunications Commission, beter bekend onder de naam Citel, tegen het voorstel. Voor zijn de Arabische staten, de Afrikaanse staten Brazilië, India, de Philippijnen en nog een paar anderen.

Intussen dreigt de hele conferentie knarsend tot stilstand te komen tot over deze zaak een beslissing is genomen…

Meer over de onstane situatie is on-line te lezen op tinyurl.com/wcit-meeting-2012