G-lamp

GLamp

GLampDe in Londen wonende ontwerpers Martin Riddiford en Jim Reeves hebben een LED-zwaartekrachtlamp ontwikkeld die is bedoeld om te worden gebruikt als vervanger voor petroleumlampen in ontwikkelingslanden. De lamp haalt zijn energie uit een gewicht dat langzaam omlaag zakt, en brandt na ophijsen van het gewicht (dat ongeveer drie seconden duurt) gedurende een half uur.

 

 

De ontwerpers van de G-lamp hebben via crowdfundingsite indiegogo.com al het drievoudige van het voor dit project benodigde bedrag opgehaald.
Het gebruik van petroleumlampen in kleine ruimten brengt het gevaar van longziekten en brandwonden met zich mee. Zonnepanelen zijn vaak geen alternatief  omdat er geen zon is als de lamp moet branden en de energie dus vooraf in (dure) accu’s moet worden opgeslagen.

Ook de aanschafprijs van zonnepanelen kan alleen door een heel dorp worden opgebracht. De zwaartekrachtlamp werkt daarentegen op een zak met zand of stenen en gaat in aanschaf uiteindelijk vijf dollar kosten. Er zijn verder geen brandstofkosten, en dat scheelt bij de doelgroep al gauw 10 tot 20 % van het inkomen.