Test 4g-netwerk in Amsterdam

4G

4GKPN is begonnen met het testen van zijn 4g-frequenties in de 800MHz-band in Amsterdam. De 800MHz-band is de laagste frequentie voor het lte-netwerk van de provider. De testen dienen als lakmoesproef voor de start van het 4g-netwerk in februari volgend jaar.

 

 

Door de testen kan KPN naar eigen zeggen 'de frequenties optimaliseren'. Daarmee bedoelt de provider waarschijnlijk het tunen van het zendvermogen om optimaal bereik te bieden in de stad. De 800MHz-frequentie is het meest geschikt voor gebruik binnenshuis en over langere afstanden. Het is onduidelijk wie toegang heeft tot het netwerk en op welke locaties in Amsterdam de proef wordt gehouden.

KPN start in februari met diensten aanbieden aan consumenten via 4g, maar de provider biedt al langer op kleine schaal 4g-abonnementen aan zakelijke klanten aan. Deze abonnementen werken via de eerder verworven 2600MHz-licenties. Ook Vodafone, T-Mobile, Ziggo en Tele2 hebben al een 4g-netwerk draaien op die frequenties, omdat het bij de veilingvoorwaarden in 2010 als verplichting wordt gesteld.

Het netwerk van KPN moet eind 2014 dekkend zijn. De provider is daarvoor al eerder gestart met het aanpassen van al zijn zendmasten, zodat 4g alleen nog ingeschakeld hoeft te worden op veel punten. Het 4g-netwerk, dat in eerste instantie snelheden zal bieden tot 50Mbps down en ongeveer 10Mbps up, werkt als eerste in de regio Amsterdam en in Noord-Holland ten noorden van de hoofdstad.