Stereo FM-zendertje

FM-zender

FM-zenderNee, we gaan niet het illegale circuit in. Maar je kent ze ongetwijfeld: die miniatuur FM-zendertjes die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld in de auto je MP3-speler op de autoradio te beluisteren. Altijd al afgevraagd hoe ze dat deden? Nou, zo:

 

 

 

FM-zender

Er wordt gebruik gemaakt van één enkel IC, de BA1404 van ROHM Semiconductors. Daarmee wordt een stereo FM zender van hoge kwaliteit gerealiseerd. De BA1404 is een monolitische FM stereo modulator die beschikt over een ingebouwde stereo modulator, FM modulator en HF versterker. De FM modulator kan werken van 76 tot 108MHz en de voedingsspanning voor het IC mag liggen tussen de 1.25 en 3 Volt. 1 of 2 batterijtjes is dus genoeg, maar voeden vanuit de sigarettenaansteker kan natuurlijk ook, met een regulator ertussen natuurlijk. De componenten R7, C16, C14 en R6, C15, C13 vormen het pre-emphasis netwerk voor respectievelijk het rechter en linker kanaal. Dat wordt gedaan om de frequentiekarakteristiek van zender en ontvanger op elkaar af te stemmen: om ruis te onderdrukken worden aan de zenderkant de hoge tonen opgehaald en dus extra sterk uitgezonden. Dat kan ongestraft omdat het meeste volume altijd in de lage tonen zit. In de ontvanger wordt dit weer gecorrigeerd, en doordat de hoge tonen dan weer verzwakt worden, wordt ook de meegekomen ruis verzwakt. Spoel L1 en condensator C5 bepalen de oscillatorfrequentie. Netwerk C9,C10, R4,R5 verbetert de kanaalscheiding. Het 38kHz kristal X1 wordt verbonden tussen pennen 5 en 6 van het IC. Dat kristal wordt gebruikt om het composiet stereo signaal op te wekken. Het bereik van dit zendertje is enkele tientallen meters.

Hoe kom je aan die onderdelen? Nou, electronics-diy.com heeft zowel het IC als het kristal , naast nog veel meer leuke dingen zoals bouwkitjes e.d. Gewoon een leuk schakelingetje om wat bouwervaring op te doen, en nog handig ook.