Illegale zender blokkeert autosloten

auto

autoMeestal wordt het probleem veroorzaakt door slecht functionerende (zend)apparatuur, en ook hier was dat het geval: Honderden autobezitters in het Amerikaanse Florida kregen hun auto niet meer open als gevolg van de spurious van een illegale zender.

 

 

Al vier maanden klaagden inwoners dat ze niet meer in staat waren hun auto te openen en/of te starten als ze in de buurt van het politiebureau van Hollywood parkeerden. Waren de onwillige auto's weggesleept naar de dealer, dan verdween het probleem.

Na maanden zoekwerk werd de oorzaak van het probleem gevonden op het dak van het nabijgelegen gebouw van de Regent Bank. Een detective en een vertegenwoordiger van de FCC (het Amerikaanse AT) vonden op 6 december apparatuur onder de kap van een airconditioning koeler.

Vier dagen na het verwijderen van de apparatuur liet een man die zich slechts bekend maakte als "Jay" een bericht achter bij een onderhoudsman van de bank met het verzoek om terug te bellen. Toen de man dat deed, vroeg "Jay" of hij zijn apparatuur soms had weggehaald. De onderhoudsman antwoordde daarop dat niet hij, maar de politie de apparatuur had meegenomen.

Detectives in Hollywood zijn nog steeds op zoek naar de man die zijn illegale zender op het dak van de bank geplaatst had. Op het moment van inbeslag nemen zondt het station rond de klok Caribbische muziek uit op de frequentie 104.7 FM. Wordt de man gevonden, dan kan hij een boete van minstens $10.000 tegemoet zien van de Federal Communications Commission (dat is nog wat anders dan 20 uur schoffelen in Nederland, als je al gepakt wordt). Vooral de merken Ford, Lexus, Toyota, BMW en Mercedes hadden te maken met het probleem.

Als rechtgeaard amateur wil je dan natuurlijk weten waaróm die zender een probleem opleverde. Daarvoor moet je wel weten op welke frequentie die afstandsbedieningen van auto's werken. In Nederland is dat 433.920MHz, maar ik meende te herinneren dat in Amerika andere frequenties gebruikt worden. En dat klopt: in Amerika wordt 315MHz gebruikt voor keyless entry systems. De derde harmonische van 104,7MHz is 314,1MHz; zeker als daar wat vermogen staat, is het goed denkbaar dat de relatief brede ontvangertjes van die systemen compleet geblockt worden. En dan krijg je je deur echt niet meer open. Zo zie je maar waarom het zo belangrijk is dat je weet wat je doet voor je een zender in de lucht brengt.