LED lampen storen openbaar vervoer

LED lamp

LED lampDe Swedish national society (SSA) rapporteren over een geval waarbij LED verlichting in een winkel stoorde op een VHF frequentie die in gebruik is bij een busmaatschappij.

 

 

 

De verlichting in de etalage van Punkt House in Västerås drukte de werkfrequentie van de stadsbussen volledig dicht. De frequentie waarop de storing werd ondervonden is 167.0375 MHz.

De verlichting die de storing veroorzaakte was uitgevoerd met LED spots. Metingen wezen uit dat ze niet voldeden aan de voorwaarden met betrekking tot de Electromagnetische Compatabiliteit (EMC) en daarom worden ze nu vervangen.

Vanuit Zweden komen regelmatig berichten over storende LED lampen. Wij schreven daar ook al eerder over (1) (2) (3) (4) . Uit andere landen hoor ik echter niets. Loopt Zweden zo voorop met LED verlichting? Kopen ze daar alleen maar goedkope rotzooi in? Of zijn wij ons er niet van bewust dat die dingen zo (kunnen) storen? Pogingen de afgelopen week om met mijn B2 replica wat verbindingen te maken op 80m heb ik opgegeven. Een enorm stoorniveau maakt dat bijna onmogelijk, afgezien van het totale gebrek aan activiteit op de band (geldt voor 40 en 30 trouwens ook). Was dat misschien door LED lampen? (ik heb ze niet…) Heeft iemand in Nederland wel eens een LED lamp in de buurt van een spectrum analyzer gehouden? Meldt mij de resultaten. Ik ben zeer benieuwd!