Bij eigen GSM-netwerk geen vergunning nodig

Antennemast

AntennemastBedrijven en particulieren die hun eigen kleine GSM-netwerk hebben gebouwd, kunnen deze blijven gebruiken. Agentschap Telecom heeft vanaf 26 februari zelfs meer frequentieruimte voor deze netwerken beschikbaar gesteld.

 

 

Vanaf 2009 kan iedereen zonder vergunning een eigen laagvermogen basisstation voor mobiele telefonie gebruiken in de 1800 MHz-band. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van GSM-picocellen, kleine zenders met een bereik van enkele tientallen meters. Deze picocellen kunnen bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de vaste bedrijfstelefooncentrale. Voordeel hiervan is dat medewerkers op eigen terrein zonder kosten met hun GSM kunnen bellen via de vaste telefooncentrale.

Succes

Eén van de voorwaarden was dat het gebruik gemeld werd bij Agentschap Telecom. In drie jaar tijd zijn er ruim 3000 van deze GSM-basisstations geregistreerd, bijvoorbeeld bij grote bedrijven, in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Deze regeling was bij wijze van proef ingesteld tot 26 februari 2013, maar vanwege het grote succes heeft het ministerie van Economische Zaken besloten het vergunningsvrije gebruik voort te zetten. De registratie was ook bedoeld om te peilen of er behoefte aan was.

Niet meer melden

In de onlangs geveilde 1800 MHz-band is 5 MHz aan ruimte vrij gehouden voor deze kleine GSM-netwerken. Deze frequentieband is geschikt voor alle mobiele GSM-telefoons. Tot nu toe was hier nog 2,5 MHz voor beschikbaar. Vanaf 26 februari 2013 hoeft het gebruik van deze basisstations ook niet meer gemeld te worden. Door de extra ruimte die beschikbaar is gekomen, wordt het waarschijnlijk in de loop van 2013 ook mogelijk om 3G en 4G (mobiel breedband internet) toe te passen.

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar kleine GSM-netwerken gratis en zonder vergunning gebruikt mogen worden. Voor de gebruikers levert dit een financieel voordeel op: zij besparen enorm op hun belkosten. Het gebruik kan alleen binnen een gebouw, eenmaal buiten het eigen GSM-netwerk kan de telefoon automatisch overschakelen op het netwerk van één van de landelijke aanbieders van mobiele telefonie.

Ruimte voor innovatie

Door het vergunningsvrij maken van een deel van de 1800 MHz-band ontstaat er ruimte voor nieuwe toepassingen voor mobiele communicatie. Allerlei partijen kunnen hiervoor innovatieve diensten ontwikkelen. In Nederland is nu al zichtbaar dat er niet alleen veel kleine GSM-netwerkenontstaan, maar dat er ook bedrijven komen die voor deze specifieke nichemarkt netwerken ontwikkelen.

De voorwaarden voor het vergunningsvrij gebruik van een deel van de 1800 MHz-band zijn te vinden op de website van Agentschap Telecom.

Ik ruik een gat in de markt. Jammers zijn verboden (systemen die mobiele telefonie onmogelijk maken, zeer geliefd bij restaurants en bioscopen) maar kennelijk mag ik wel mijn eigen microcel bouwen. Dan vervang ik de jammer door mijn eigen GSM accesspoint die natuurlijk verder nergens aan vast zit. Telefoon meldt zich aan op mijn accesspoint en hoppa, doodse stilte in mijn restaurant of bioscoop. Ben benieuwd hoe lang het duurt voor iemand deze maas in de wet toepast en er door AT een verbod voor uitgevaardigd wordt.