Antennestroom meter

meter

meterHet is natuurlijk altijd handig om de antennestroom te kunnen meten. Vroeger gebeurde dat met hittedraadmeters, maar die zie je tegenwoordig niet meer of zijn onbetaalbaar. Tijdens mijn speurtochten op internet liep ik echter tegen een leuke moderne vervanger aan..

 

 

De opzet is de eenvoud zelve: de antennedraad (kan een eindgevoede draad zijn, maar ook de poot van een kippenlader) wordt door een ringkern gehaald die geschikt is voor de gebruikte frequentie. En zoals we weten is elke keer dat je door een kern heen gaat, 1 winding.

antenne indicator

Vervolgens wordt het aantal secundaire windingen zodanig bepaald, dat de LED bij vol vermogen normaal licht geeft. Eenvoudiger kan niet. Er zijn wel een paar kanttekeningen bij deze opzet te plaatsen. Om te beginnen is de LED niet beveiligd tegen omgekeerde polarisatie. Nou kan een LED wel wát hebben, maar ik zou toch een extra diode anti-parallel over de LED plaatsen. Een tweede kanttekening is dat ik dit ontwerp bij voorkeur toe zou passen bij QRP transceivers. Want anders moet je dus tunen bij vol vermogen. Dat vindt een zender doorgaans niet leuk. En maak je het aantal windingen zodanig dat je bij 10W mooi licht uit de LED hebt, dan heb je bij 100W een flitslamp. Desalniettemin een leuke schakeling voor de QRP-er.