Australië wellicht ook 13cm kwijt

schotel

schotelHet Australische AT, de Australian Communications and Media Authority (ACMA) heeft een voorstel ingediend met veranderingen in het gebruik van het spectrum van de 2300 tot 2302 MHz band, wat concreet inhoudt dat Australische amateurs er geen gebruik meer van mogen maken. ACMA wil het spectrum toewijzen aan LTE (Long-Term Evolution) draadloze data systemen; een techniek die gebruikt wordt voor mobiele breedband toepassingen. De voorgestelde verandering komt er op neer dat LTE diensten 100 MHz toegewezen krijgen tussen 2300 en 2400 MHz.

 

 

Volgens het Wireless Institute of Australia is de toewijzing aan radio-amateurs op secondaire basis in dat stuk spectrum de enige geschikte optie voor Earth-Moon-Earth (EME) verbindingen tussen Australië en Regio II (waar de EME activiteiten plaatsvinden op 2304 MHz) of Regio I (waar 2320 MHz gebruikt wordt). De Australische EME activiteit zou moeten verhuizen naar 2400 MHz en hoger, waar ISM en Wi-Fi apparatuur waarschijnlijk voor een hoop storing zorgt.

Als reactie op het nieuws van het voorstel van de ACMA heeft de voorzitter van de Amerikaanse amateurvereniging ARRL, David Sumner, K1ZZ, gezegd, “Amateurs in de Verenigde Staten hoeven niet bang te zijn dat ze 2300-2305 MHz ook kwijt gaan raken omdat het gebruik van de 2300-2400 MHz band door de diverse radiodiensten in Amerika wezenlijk verschilt van het gebruik in andere landen in de wereld. Helaas zien onze radiovrienden in veel andere landen dezelfde uitdaging als in Australië naarmate de druk op het spectrum door mobiele breedband diensten groeit." Het resultaat hebben we natuurlijk eerder al in Zweden gezien, waar amateurs de band al kwijt zijn.

Als de Australische Minister voor Breedband, Communicatie en de Digitale Economie het voorstel goedkeurt, verliezen de amateurs de 13cm band met ingang van 2015.