Full duplex intercom

Intercom

IntercomAls je op zolder zit te knutselen, is het handig als de XYL kan melden dat er ontbijt/lunch/diner/koffie geserveerd is. Nou hadden we al eerder een eenvoudige intercom beschreven, maar daar zit zo'n spreektoets op, en de spreektoets tegelijk met de soldeerbout bedienen gaat nou eenmaal niet. Dus maar eens op zoek naar een full duplex oplossing.

 

 

 

En die is er. Zie onderstaand schema:

Schema

Met deze oplossing kan je gewoon doorsolderen terwijl de XYL tegen je aan praat (die vervolgens aan je toon of antwoorden toch wel hoort dat je met je aandacht heel ergens anders bij ben, maar dat terzijde).
Geen lastige spreektoetsen in dit ontwerp: de twee posten worden onderling verbonden met een dun afgeschermd kabeltje (microfoonsnoer bijvoorbeeld).
Aangezien beide luidsprekers en microfoons tegelijk in bedrijf zijn, wordt er een speciale schakeling gebruikt om het eigen geluid te onderdrukken om rondzingen te voorkomen. Daarnaast is voorzien in een "Private" schakelaar die de microfoon desgewenst uitschakelt.

Werking:

De schakeling gebruikt het TDA7052 laagfrequent versterker IC, welke in staat is om 1 Watt uitgangsvermogen te leveren bij een voeding van tussen de 6 en 12V.
Het bijzondere aan dit ontwerp is de microfoonversterker Q1: de 180° in fase verschoven signalen aan de Collector en de in-fase signalen aan de Emitter worden gemengd door het netwerk gevormd door C3, C4, R7 en R8, waarna met R7 de zaak zo afgeregeld wordt dat het eigen geluid zo goed mogelijk onderdrukt wordt. Maar doordat de collectors van de twee posten aan elkaar geknoopt zijn, komt het 180° in fase gedraaide signaal zonder verzwakking door de versterker van de tweede unit, waar het luid en duidelijk uit de versterker komt.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere post; onderdrukking van het eigen signaal, maar volle versterking van de andere post.

De onderdelenlijst:


Onderdelen:

P1_____________22K  Log. Potmeter
R1_____________22K 1/4W Weerstand
R2,R3_________100K 1/4W Weerstand
R4_____________47K 1/4W Weerstand
R5______________2K2 1/4W Weerstand
R6______________6K8 1/4W Weerstand
R7_____________22K 1/2W Instelpotmeter
R8______________2K7 1/4W Weerstand
C1,C6_________100nF 63V Keramische Condensator
C2,C3__________10µF 63V Electrolytische Condensator
C4_____________22µF 25V Electrolytische Condensator
C5_____________22nF 63V Keramische Condensator
C7____________470µF 25V Electrolytische Condensator
Q1____________BC547 45V 100mA NPN Transistor
IC1_________TDA7052 Audio versterker IC
SW1____________SPST miniatuur schakelaar
MIC____________Miniatuur electret microfoon
SPKR___________8 Ohm Luidspreker
Afgeschermde kabel (Zie tekst)