Delfi-N3xt

delfin3xt

delfin3xtDe eerste Delfi-satelliet, de Delfi-C3, werd in april 2008 gelanceerd en functioneert nog altijd. Met de Delfi-C3 werden onder meer zonnepanelen en een zender getest. Dit voorjaar moet de Delfi-C3 worden opgevolgd door de Delfi-N3xt.

 

 

 

 

De Delfi-N3xt staat klaar om dit voorjaar met een Russische raket gelanceerd te worden. Delfi-N3xt moet onder meer een aandrijving krijgen. De nanosatelliet heeft een stuwsysteem dat met gas werkt. Daarmee moet gemanoeuvreerd kunnen worden om bijvoorbeeld de baan om de aarde stabiel te houden.

Als de micropropulsie van de Delfi-N3xt zich bewezen heeft, moet de DelFFi-missie volgen. Twee satellieten moeten dan in formatie vliegen en vormen op hun beurt weer een voorbereiding op het project OLFAR, een afkorting voor Orbiting Low Frequency Array. Net als de samenwerkende radiotelescopen van LOFAR bestaat OLFAR uit een verzameling kleinere radiotelescopen. De satellieten die ze dragen, moeten zichzelf naar de achterkant van de maan vervoeren en daar met vijftig stuks een sensor-array vormen. De maan moet de satellieten afschermen van ruis vanaf de aarde. Straling lager dan 30MHz kan alleen zo opgevangen worden. Het project moet op zijn vroegst rond 2020 zijn beslag krijgen.

http://www.delfispace.nl/index.php/delfi-n3xt

Alles over de communicatie aan boord van de satelliet:

http://www.delfispace.nl/index.php/delfi-n3xt/communication-subsystem

Communication

The communications subsystem (COMMS) of Delfi-Next consists of three radios, a phasing circuit and antennae. Below is figure that provides an overview of the elements and interfaces of the COMMS. The primary transceiver (PTRX) is the radio used for nominal operations. The second radio is the ITRX which is a payload but also acts as back-up radio for the PTRX. They both use the same phasing and antenna circuit. The third radio is an S-band transmitter using its own antenna. This radio is experimental and will be used to test an end-to-end link for relatively high data rates

Overview of the Delfi-Next COMMS