Satelliet toewijzing regio1 op de schop

IARU-logo

iaru-logoDe tussentijdse vergadering van IARU Region 1 voor 2013 die in Wenen gehouden wordt in april, bespreekt twee zaken die van belang zijn voor de amateur satellietdienst en gebruikers van zwakke signalen.

 

 

 

Een voorstel voor het 28MHz bandplan waar verder weinig discussie over is, betreft het opheffen van de beperking in het segment 29.300 tot 29.510 voor uitsluitend satelliet downlink verkeer. Maar het andere voorstel doet wel wat wenkbrauwen fronsen. Dat betreft de introductie van een nieuwe satelliet downlink band voor CW en SSB transponders tussen 144.000 en 144.035 MHz.

Dat laatste voorstel brengt met name amateurs in Amerika in een lastige positie. Zoals W6YX in de VHF Reflector al schrijft, zijn SSB uitzendingen onder 144.100 MHz in Amerika niet toegestaan, ook niet als ze uit de ruimte komen. Maar belangrijker is nog dat het gebied van 144.000 tot 144.035 MHz op dit moment vrijwel exclusief gebruikt wordt voor met CW gemaakte Aarde-Maan-Aarde (EME) verbindingen en experimenten, en storingen van SSB spraakuitzendingen zullen daar niet erg gewaardeerd worden.