Jammen van BBC World Service door China

BBC logo

BBC-logoJe zou denken dat het iets is uit een ver verleden, met het internet van tegenwoordig, maar de BBC heeft meldingen ontvangen dat de Engelse World Service kortegolf frequenties gestoord worden in China. Hoewel het op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen is wat de bron van de storing is, wijzen de uitgebreide en goed gecoördineerde acties op een land dat daarvoor goed geëquipeerd is, zoals China.

 

 

De BBC veroordeelt de acties natuurlijk sterk. De acties zijn volgens BBC bedoeld om het publiek het recht op vrije toegang tot nieuws en informatie te ontzeggen.

De afgelopen jaren heeft de BBC wel vaker te maken gehad met het storen van satellietverbindingen. Hoewel het opzettelijk storen van kortegolfverbindingen minder vaak voorkomt, heeft de BBC daar wel last van, bijvoorbeeld met de BBC uitzendingen in Iran, en historisch natuurlijk tijdens de koude oorlog.

De directeur van BBC Global News, Peter Horrocks zegt: “De storingen op de kortegolf zijn zo getimed dat ze maximale hinder veroorzaken bij de ontvangst van de Engelse uitzendingen van BBC World Service in China. De opzettelijke en gecoördineerde acties door regimes in landen zoals China en Iran tonen het belang aan van de rol die de BBC heeft bij het verstrekken van volledige en accurate informatie aan luisteraars over de hele wereld.”