Nederlandse radiostations gaan digitaal

dabradio

dabradioDe commerciële, landelijke radiozenders 538, Q Music, Sky Radio, SLAM!FM, Radio Veronica, 100% NL, BNR Nieuwsradio en Sublime FM gaan vanaf 1 september digitaal via dab+ uitzenden. Dat zijn de zenders vrijdag met Broadcast Partners overeengekomen.

 

 

 

Volgens Jan-Willem Brüggenwirth, voorzitter van de Vereniging van Commerciële Radio, is het een logische stap om radio via de ether te digitaliseren. "De commerciële landelijke radiostations gaan nauw samenwerken met de publieke radiozenders. Voor luisteraars straks meer keuze en gemak.”, aldus Brüggenwirth.

 

 

Voor de digitale doorgifte van de radiostations zal gebruikgemaakt worden van de dab+-technologie, een verbeterde versie van de dab-technologie, waar de publieke omroepen momenteel in delen van het land mee uitzenden. Voor de ontvangst van dab+-radio moet echter veelal een nieuwe ontvanger of radio aangeschaft worden.

De startdatum voor digitale radio op 1 september is voor de commerciële, landelijke radiostations overigens een verplichting, vastgelegd in de uitzendvergunningen. De overheid heeft bepaald dat op 1 september deze stations digitaal te ontvangen moeten zijn in veertig procent van het land, terwijl een jaar later een dekking van tachtig procent gerealiseerd moet zijn. De overheid wil analoge radio tot minstens 2017 in de lucht houden.