Etherpiraten storen luchtvaartcommunicatie

planecrash

planecrashTwee etherpiraten uit de Overijsselse gemeente Steenwijk zijn vorige week uit de lucht gehaald en opgepakt. Ze hadden allebei een illegale radiozender die te ontvangen was in de cockpit van vliegtuigen boven Duitsland en Nederland

 

 

De piloten hoorden daardoor niet de luchtverkeersleiding, maar Nederlandstalige hits en ruis.

Dat heeft het Agentschap Telecom, dat jaagt op radiopiraten, dinsdag bekendgemaakt. Of de passagiers van de vliegtuigen in gevaar zijn geweest, is niet duidelijk. Het agentschap kreeg twee weken geleden een melding uit België over de etherpiraten. Piloten op weg naar Brussel klaagden al enkele weken over de uitzendingen.

Een van de twee piraten is minderjarig en nog niet eerder in de fout gegaan. Hij kreeg daarom ,,een flinke reprimande''. De ander krijgt een boete. De hoogte daarvan is nog niet bekend, maar bedraagt maximaal 45.000 euro