Drie digitale radiostandaarden in één autoradio

dab logo

dab logoNXP Semiconductors N.V. heeft als eerste halfgeleiderfabrikant een succesvolle demonstratie gegeven van de ontvangst van de drie belangrijke digitale radiostandaarden DRM (Digital Radio Mondiale), DAB and HD Radio – in een auto.

 

 

De demonstratie die plaatsvond tijdens de Broadcast Engineering Society Expo 2013 in New Delhi werd gerealiseerd met NXP’s nieuwe software-defined multi-standaard coprocessor voor digitale autoradio’s.

Digital Radio Mondiale (DRM) is de digitale omroepstandaard voor frequenties beneden 30 MHz. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van FM-zenders, en op de kortegolf-omroepbanden zijn de uitzendingen wereldwijd te ontvangen. Naast het audiosignaal kunnen aanvullende diensten worden uitgezonden zoals een elektronische programmagids, de berichtenservice Journaline, en Slideshow. Ook zijn uitzendingen in surround sound mogelijk. DRM maakt gebruik van de bestaande AM omroepbanden en past binnen het bestaande AM-bandplan met kanalen van 9 of 10 kHz breed. De digitaal gecodeerde audiosignalen en de aanvullende datasignalen worden uitgezonden met behulp van COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multiplex).