Het Reverse Beacon Network

cw key

cw keyEen handige tool voor experimenten wat nog lang niet iedereen kent, is het Reverse Beacon Network. Normaal wordt ergens een baken opgesteld, en kijk je als gebruiker welke bakens je kunt ontvangen om te zien of een band open is en zoja, in welke richting. Het Reverse Beacon Network werkt precies andersom.

 

 

Het netwerk bestaat uit een paar dozijn vrijwilligers die soms 24×7, maar soms slechts incidenteel online zijn met een speciaal stukje software. Dat is in staat om een morse-CQ oproep te herkennen. Vervolgens word je op het "Reverse Beacon Network" geplaatst als een spot, waarbij zichtbaar wordt door welke stations je ontvangen bent. Daarmee heb je in één oogopslag een beeld van waar je ter wereld ontvangen wordt, door wie, en hoe sterk.

Maar je kunt nog veel meer afleiden aan de rapporten: bijvoorbeeld het verschil van jouw signaal met dat van een mede-amateur in je woonplaats of regio. Zit daar veel verschil in, dan loont het misschien om eens naar je antenne-situatie te kijken.

Kijken hoe het eruit ziet kan HIER . Er is een mogelijkheid om filters toe te passen zodat je de gegevens aan kunt passen aan wat je wil zien. Tip: DX is het station waar je op zoekt (bijvoorbeeld jezelf). DE is de rapporteur, dus zo kan je opzoeken welke rapporteurs een bepaald station gehoord hebben. Heel handig voor als je aan jezelf gaat twijfelen.

Er zijn een paar beperkingen: het netwerk decodeert alleen morse signalen, dus geen voice of PSK. En het rapporteert alleen stations die CQ roepen: het is geen automatisch logboek. Wel een handige tool om te zien of en waar je gehoord wordt.

Zelf een rapporteur worden? Dan heb je CW-Skimmer nodig, plus een programmaatje dat Aggregator heet en wat je kunt downloaden van de website van het Reverse Beacon Network. Daarnaast moet je natuurlijk over een internet verbinding beschikken.