FAA wil snel einde aan elektronicaverbod

APmodes

APmodesDe Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) is van plan om het verbod op het gebruik van elektronica tijdens het opstijgen en landen nog dit jaar te versoepelen. Smartphones blijven uit den boze, maar tablets en e-readers zouden in vliegtuigstand aan mogen blijven.

 

 

Dat de Amerikaanse Federal Aviation Administration van plan is om de regels te versoepelen, was al bekend, maar The New York Times heeft vernomen dat de luchtvaartautoriteit vaart achter de plannen wil zetten. Het liefst ziet de FAA tegen het einde van dit jaar de soepelere regels ingevoerd, schrijft de Amerikaanse krant. Tijdens het opstijgen en landen zouden bepaalde apparaten, zoals e-readers en tablets, in de vliegtuigstand mogen worden gebruikt; mobiele telefoons zijn dan nog steeds niet toegestaan.

Volgens andere bronnen van de krant staat de FAA onder grote druk om de regels te versoepelen, of met een wetenschappelijke verklaring te komen voor het verbod. Net als in Europa is het in de Verenigde Staten momenteel nog verboden om tijdens het opstijgen en landen elektronica te gebruiken, met een paar uitzonderingen. Zo zijn pacemakers, scheerapparaten en opnamerecorders wel toegestaan. Vooral scheerapparaten leveren echter meer interferentie ("Electromagnetic Interference") op dan veel elektronica.

Hoewel de versoepelde regels alleen in de Verenigde Staten zouden gelden, kan de beslissing ook gevolgen hebben in Europa. In de praktijk vindt het beleid van de FAA veel navolging bij andere luchtvaartautoriteiten (EASA).