Versterker met extreem laag ruisgetal

Laag ruisgetal

Laag ruisgetalOnderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden hebben een geïntegreerde versterker gedemonstreerd met een ultralaag ruisgetal van 0,045 dB bij een versterking van meer dan 38 dB over een bandbreedte van 0,5 tot 15 GHz.

 

 

Met behulp van deze versterker kan zeer zwakke elektromagnetische straling worden gedetecteerd, bijvoorbeeld afkomstig uit verre sterrenstelsels. Een mogelijke toekomstige toepassing van de versterker is in het Square Kilometer Array (SKA), de grootste radiotelescoop ter wereld, waarvan de bouw in 2016 begint.

Vorig jaar realiseerde Chalmers een record-ruisgetal van 0,018 dB over een bandbreedte van 4 tot 8 GHz. Het betrof echter een hybride oplossing die niet in grote aantallen kon worden geproduceerd. De nieuwe versterker is volledig geïntegreerd in een indium-fosfide proces voor high electron mobility transistors (HEMT) dat voor een laag ruisgetal is geoptimaliseerd en waarmee productie in grote aantallen met identieke eigenschappen mogelijk is. Om het ultralage ruisgetal van 0,045 dB te bereiken moet de versterker tot -260 graden Celsius worden gekoeld.