ARRL kondigt nieuwe versie LotW aan

LotW

LotWNa heel veel testen publiceert de Amerikaanse radio vereniging ARRL een nieuwe versie van Trusted QSL, het open-source ontwikkelproject dat verantwoordelijk is voor het onwikkelen en onderhouden van de drie Logbook of the World (LoTW) client applicaties: TQSL, TQSLCert en de TrustedQSL library.

 

 

Na zes weken van publieke beta testen is versie 1.14 klaar voor de officiële release en kan vanaf maandag 20 mei gedownload worden van de ARRL website.

In december 2012 stelden Dave Bernstein, AA6YQ, en Rick Murphy, K1MU, een groep vrijwilligers bestaande uit programmeurs samen die aan dit project bij gingen dragen. Na het bestuderen van opmerkingen vanuit het ARRL management, de LoTW user support group van de ARRL alsmede de e-mail discussiegroep op Yahoo!, hebben de vrijwilligers een lijst met prioriteiten samengesteld die in de vorm van een aantal software releases gerealiseerd gaan worden.

Een kleine groep testers begon in maart 2013 met het testen van versie 1.14; daar kwamen diverse problemen uit, die inmiddels allemaal opgelost zijn. Daarna ging het testen over naar een open beta test periode waarbij geïnteresseerden de nieuwe software konden downloaden, testen en de nieuwe versie van Trusted QSL konden uitproberen.

De eerste release van deze reeks — versie 1.14 — heeft de volgende nieuwe mogelijkheden:

  • Log files kunnen nu in één handeling via internet getekend en ge-upload worden naar het LoTW.
  • Fouten in Station Locations worden gemeld (Bijvoorbeeld foute CQ en ITU zones).
  • QSOs die niet opnieuw ge-upload hoeven te worden (“duplicates”) worden onder de aandacht van de gebruiker gebracht.
  • Foutmeldingen zijn verbeterd.
  • Installatie op Windows is verbeterd.
  • Gebruikers krijgen een melding als er een nieuwe versie beschikbaar is.
  • Documentatie is verbeterd.

Upgraden naar versie 1.14 is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Gebruikers die er voor kiezen om niet te upgraden kunnen uiteraard niet de nieuwe mogelijkheden van versie 1.14 gebruiken, maar kunnen nog steeds logs uploaden naar het LoTW systeem.