Google brengt wifi via ballonnen

Balloons

BalloonsGoogle wil landelijke en afgelegen plekken met slecht mobiel internetbereik van wifi voorzien met behulp van ballonnen die hoog in de atmosfeer zweven. Het project trapte deze week af boven Nieuw-Zeeland. Dat meldde Google zaterdagnacht op zijn blog. Het project, 'Project Loon' geheten, is afkomstig van Google X, de Google-afdeling die ook verantwoordelijk is voor onder meer Google Glass.

 

 

Het internetbedrijf geeft toe dat het lanceren van ballonnen om internet naar gebieden met slechte dekking te brengen, 'een beetje gek' klinkt. "Mede daarom noemen we het Project Loon", aldus Google op zijn blog. 'Loon' is Engels voor 'gek doen'.

Toch is het Google menens. Het bedrijf zegt een manier gevonden te hebben om de ballonnen, die tweemaal zo hoog boven de aarde zweven als passagiersvliegtuigen, te sturen.

Stratosferische winden

Het bedrijf wil de ballonnen laten meeliften in stratosferische windstromen. Door de ballonnen gericht te laten stijgen en dalen, wil Google ze met specifieke windstromen mee in de gewenste richting laten zeilen. Om de ballonnen vanaf de grond aan te sturen, zijn volgens het bedrijf complexe algoritmes en computers met een hoop rekenkracht nodig.

Project Loon is afgelopen week van start gegaan met een test boven Nieuw-Zeeland. Google heeft daar 30 ballons gelanceerd, terwijl 50 testers in Nieuw-Zeeland vanaf de grond gebruikmaken van de dienst.

3G-snelheid

Deze testers hebben beschikking over speciale antennes die op een afstand van maximaal 20 kilometer verbinding kunnen maken met ballons. De snelheid van de verbinding zou vergelijkbaar zijn met die van mobiel internet via een 3G-verbinding, aldus Google.

Google hamert al langer op het belang om internettoegang beschikbaar te maken voor mensen in gebieden met slechte internetdekking. Tweederde van de wereldbevolking heeft op dit moment nog geen beschikking over internet. Google ziet Project Loon als een van de mogelijke manieren om het aantal mensen zonder internet terug te dringen.

http://googleblog.blogspot.nl/2013/06/introducing-project-loon.html?utm_source=feedly&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/MKuf+(Official+Google+Blog)