Nederlander sloopt internetverbinding Spaans eiland

schip

schipOpvarenden van een zeiljacht van een Nederlandse miljonair hebben het Spaanse eiland Formentera van zijn internetverbinding beroofd. Dit vermoeden althans de Spaanse autoriteiten die het schip en de opvarenden in de Zuid-Spaanse haven Torrevieja hebben aangehouden.

 

 

De zevenkoppige bemanning van het onder Nederlandse vlag varende jacht Dwinger zou tijdens de reis het anker hebben uitgeworpen en waarschijnlijk bij het ophalen ervan een cruciale kabelverbinding hebben verwoest. Het is „een technologische uitval (van de verbinding) zonder precedent in de geschiedenis van Spanje”, meldde woensdag de Spaanse krant El Mundo.

De autoriteiten zijn geschokt. Internet is er al ruim 3 dagen niet op Formentera, een eiland ten zuiden van Ibiza, net nu het vakantieseizoen begint. Volgens El Mundo heerst er „chaos op Formentera” als gevolg van de kabelbreuk.

De maritieme autoriteiten verdenken de bemanning van de Dwinger ervan in een voor schepen verboden zone te hebben gevaren vlak onder de zuidkust van Ibiza. Op zeekaarten staat bovendien aangegeven dat er een kabel over de zeebodem loopt.

De eilandraad bezint zich op schadeclaims tegen de eigenaars van de boot of tegen het betrokken telecommunicatiebedrijf Telefónica. „Het moet in ieder geval duidelijk zijn dat de telecommunicatieonderneming maatregelen neemt om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt”, aldus Silvia Tur van de eilandraad.

De breuk deed zich zondag voor en het schip van Telefónica dat de kabel op de zeebodem komt herstellen, wordt pas vrijdag of zaterdag verwacht. Het bedrijf is bezig met radioverbindingen Formentera provisorisch van internet te voorzien. Dat heeft al geleid tot het herstel van het elektronisch betalingsverkeer. De regering van de eilandenregio Balearen, waar Formentera toe behoort, hoopt dat aan het eind van woensdag de internetverbindingen overal weer functioneren. Regiovoorzitter José Ramón Bauzá gaat naar het eiland om de gevolgen van de internetuitval, indien mogelijk, te overzien.