Armstrong geëerd met plaquette

Armstrong6182013

Armstrong6182013

Er was bijna 60 jaar voor nodig na zijn dood, maar de uitvinder van o.a. de FM radio wordt nu eindelijk erkend in de straat waar hij woonde. Afgelopen maandag kwamen bestuurders van de stad Yonkers in de Amerikaanse staat New York samen met radio enthousiasten en historici om een plaquette te onthullen waarop de prestaties van Major Edwin Howard Armstrong’s geëerd worden.

 

 

De bronzen plaquette in het Hudson-Fulton Park is maar een straat verwijderd van Armstrong’s voormalig huis op Warburton Avenue, en kijkt uit over de Hudson rivier en de unieke drie-armige toren die Armstrong in Alpine, N.J. bouwde van 1937–1938.

De plaquette was het idee van Steve Klose, een inwoner van New Jersey die met Armstrong in aanraking kwam vanwege hun gezamelijke interesse in snelle motoren. Klose werd gefascineerd door Armstrong’s levensverhaal en begon een inzamelingsactie die meer dan $4.000 opbracht om de plaquette te kunnen betalen.

De burgemeester van Yonkers, Mike Spano, en diverse wethouders kwamen op de ceremonie af, vergezeld van twee nakomelingen van Armstrong. De ceremonie werd live uitgezonden via WA2XMN, het experimentele “Armstrong memorial station” dat uitzendt op Armstrong’s oude frequentie van 42.8 MHz, vanaf de toren in Alpine.

“Hij heeft de wereld veranderd met zijn uitvindingen en dat is allemaal hier begonnen,” zei Armstrong's familielid Adam Brecht, die een brief voorlas van Jeanne Hammond, Armstrong’s achternicht en met haar 92 jaar de oudste nog levende familie van de uitvinder.

Na de een half uur durende ceremonie op een warme zonnige middag werden de gasten getrakteerd op een cake met de afbeelding van Armstrong.

Armstrong6182013 

(als je rechtermuistoets klikt op het plaatje en "view picture" doet, zie je 'm groot en kan je de plaquette lezen. Dan zie je dat hij nog veel meer heeft uitgevonden, waaronder de regeneratieve ontvanger en de superheterodyne. Zie ook een van de laatste RAZzies) 

De plaquette is waarschijnlijk niet de laatste herdenking van Armstrong in zijn geboortestad Yonkers. Vertegenwoordigers van de stad werken aan het laten maken van een replica van een buste van Armstrong die momenteel in de Universiteit van Columbia staat, en er is sprake van dat een deel van Warburton Avenue naar hem vernoemd zal gaan worden.