De geïmproviseerde loop van PA3GHJ

loop

loopGistermiddag rond 17:30 schoof ik van de A2 de A12 op toen ik via PI3RAZ Theo PA3GHJ CQ hoorde roepen. Theo bleek nog geen 100 meter van me vandaan te rijden en de reistijd naar Zoetermeer doodden we met filosoferen over o.a. Magnetic Loop antennes. Theo had het artikel daarover in de RAZzies van juni nog niet gelezen, dus ik vertelde hem wat zo de opzet was van zo'n loop.

 

 

Theo was enthousiast over het idee van een stuk coax als loop gebruiken en de inkoppeling met een ringkern, waardoor je niet hoeft te knoeien met gamma matches of inkoppel lussen. Dat hij er geen gras over heeft laten groeien, bleek wel toen ik vanmorgen mijn mailbox opende: nog gisteravond heeft hij provisorisch een loop in elkaar geknutseld en het verslag compleet met foto's en eerste QSO zat in de mail… Aldus Theo:

"Hallo Frank,

Ik heb even in de rommelkist gezocht en voila, loop met 5 m omtrek van oude 4 voudige 75ohm video kabel met buitenmantel. Alles aan elkaar gesoldeerd, vlinder-C, inkoppeling met groene Philips ringkern met 6 windingen erbij en het resultaat: 589 van HA2PP op 10 MHz en een Watt of drie. Ik stuur nog een paar foto's."

En die foto's wil ik jullie niet onthouden:

 

 

 

 

Zo zie je maar: het is niet moeilijk om een loop antenne te bouwen. Merk op dat Theo geen afstandsbediening van de afstem-C gebruikt zoals in de RAZzies beschreven is, maar de boel gewoon met de hand afstemt. Daarvoor moet je dan wel een geïsoleerde knop op de as van de condensator gebruiken, omdat je – naast het verstemmen van de antenne – anders de kans loopt je vingers te branden aan de hoogspanning die op dat punt staat! Om die reden heeft Theo ook de loop "op zijn kop" gebouwd, om beter bij de afstem-C te kunnen. Daar moet je wel mee oppassen: komt de top van de loop (waar de C zit) te dicht bij de grond, dan pik je veel storing op en het beïnvloedt de afstemming behoorlijk.

Zeker voor de vakantie is deze constructie een prima oplossing: een bosje coax gooi je makkelijk in de auto. En zoals in de RAZzies beschreven is, heeft een loop met een diameter van 1 meter (3 meter coax) op 20m een rendement van 38% ten opzichte van een full size dipool en dat is maar net iets meer dan een half S-punt slechter dan de dipool! Dus probeer het eens, veel hoeft het niet te kosten.