Australische CB kanalen worden slagveld

bakkie

bakkieOok in Australië begint de verloedering van de CB kanalen toe te slaan. In Queensland is op de noodkanalen van het plaatsje Caboolture een heuse oorlog uitgebroken, compleet met schuttingtaal, dreigementen en zelfs bedreigingen met geweld en verkrachting.

 

 

De bedreigingen zijn dusdanig ernstig en serieus dat de leden van het Morayfield's South East Queensland UHF Emergency Service Team zelfs beveiligingscamera's rond hun huizen hebben geïnstalleerd.

Shane Barnes, de oprichter van de groep, heeft aangifte gedaan bij de politie en klachten ingediend bij de Australian Communications and Media Authority (ACMA, het Australische AT) nadat een man bedreigingen had geuit tegen zijn vrouw.

Een woordvoerder van de ACMA deelde mede dat er onderzoek gedaan wordt naar de klachten, maar wilde verder geen commentaar leveren. De problemen begonnen nadat mensen misbruik maakten van de CB noodkanalen UHF 5 en 35, die door het noodteam gemonitored worden als publieke dienstverlening, en daarop aangesproken werden.

Anders dan in Nederland heeft een mobiele telefoon in de buitengebieden van landen als Amerika, Canada en Australië lang niet overal dekking. Historisch wordt daar dan ook intensief gebruik gemaakt van de "Citizens Band", waarbij een of meer kanalen aangewezen zijn voor noodverkeer. Vrijwilligers (maar vaak ook de politie) monitoren 24×7 deze noodfrequenties zodat als een auto van de weg geraakt is o.i.d., er altijd om hulp geroepen kan worden via de radio. En als je dan urenlang naar de verbale diarree van een paar mentaal uitgedaagden moet luisteren, kan je natuurlijk een oproep missen. Of die wordt niet gehoord. Die kanalen werden altijd gerespecteerd en vrijgehouden van het gewone gebabbel. Kennelijk is er een nieuwe generatie ontstaan die dat allemaal niets interesseert. Overigens zit in Australië de CB band op UHF en niet op 27MHz zoals in Amerika en Europa.