Beter bereik 3g-netwerken door gebruik lagere frequentie

Antennemast

AntennemastProviders kunnen vanaf maandag beginnen met het verbeteren van het bereik van 3g door het gebruik van umts900. Door een lagere frequentie te gebruiken, dringen 3g-signalen beter door in gebouwen en kunnen masten een groter gebied dekken.

 

 

Van T-Mobile was al bekend dat die telecomprovider 3g op de 900MHz-band zouden gaan gebruiken, maar nu bevestigt ook KPN de stap. "Er loopt nu een pilot bij Alkmaar", zegt een woordvoerder. "Na de zomer gaan we echt beginnen en eind dit jaar moeten veel mensen 3g op 900MHz kunnen gebruiken." De uitrol loopt gelijk met die van 4g; bij die werkzaamheden worden waarschijnlijk de masten ook geschikt gemaakt voor 3g op 900MHz.

De lagere frequenties zijn nu nog grotendeels in gebruik voor 2g, maar providers willen hun frequenties in de 900MHz-band deels gebruiken voor 3g. Door 3g in de 900MHz-band uit te zenden, heeft het signaal een groter bereik en dringt het beter door in gebouwen, al is de capaciteit minder: daarom blijft de huidige 2100MHz-band ook in gebruik.

Dat kon tot voor kort niet, omdat de 900MHz-band gebruikt moest worden voor 2g. Die verplichting is echter vervallen en elke frequentie mag voor elk soort netwerk worden ingezet. Gebruikers zullen niets merken van het gebruik van de nieuwe frequentie. Als de telefoon het ondersteunt, zal die vanzelf gebruik gaan maken van de 900MHz-band als het signaal beschikbaar is. Veel telefoons hebben ondersteuning voor 3g op de 900MHz-band.

Ook op 2g maakt KPN een wijziging: dat ondersteunt vanaf dan 'synchronized frequency hopping', een manier om telefoons en masten samen te laten switchen tussen frequenties als een verbinding is opgezet. Daardoor is de capaciteit van het netwerk hoger zonder dat er meer ruimte hoeft te worden ingeruimd.

Van Vodafone is niet bekend of ook zij 3g op de 900MHz-band gaan aanbieden: de provider bestudeert de mogelijkheid nog, zegt een woordvoerder.