Iets om de cursor mee te bewegen

Engelbert

EngelbertDouglas Engelbart, de bedenker van de eerste computermuis is overleden. De Amerikaan werd 88 jaar. In de jaren 60 van de vorige eeuw maakte hij de eerste muis. Engelbart had diverse ict-uitvindingen en wel twintig patenten op zijn naam staan. Naast de muis is dat onder andere een grafische gebruikersinterface.

 

 

Het prototype van zijn eerste computermuis maakte hij al in 1963. In 1968 bracht hij hem uit, en in 1970 verwierf hij het patent hierop. Engelbarts muis werkte nog niet met een balletje maar met wieltjes. Het Duitse Telefunken vond de eerste muis met bal uit.

Engelbarts eerste muis uit 1968; een houten blok op twee rollende schijven

Engelbarts collega’s hebben de naam ‘mouse’ verzonnen, omdat zijn vinding door de draad (staart) op een muis leek. De muiscursor werd in eerste instantie ‘bug’ genoemd, maar die term heeft een hele andere betekenis gekregen zoals we nu weten.

Naast de muis heeft Engelbart de grafische gebruikersinterface, netwerksoftware, hypertext en teleconferencing verzonnen. Zijn grafische gebruikersinterface had al vensters. Apple en Microsoft pasten dit idee later toe in hun besturingssoftware. In 1969 was Engelbart ook nog eens betrokken bij de ontwikkeling van Arpanet. Dat is de voorganger van het internet zoals we het nu kennen.

Engelbarts werk is gelukkig niet onopgemerkt gebleven door de maatschappij. Hij kreeg bijzonder veel onderscheidingen voor zijn werk, zoals de National Medal of Technology in 2000 en de Lovelace Medal van British Computer Society in 2001. Ook kreeg hij een speciale onderscheiding van het museum voor computergeschiedenis in Mountain View in 2005.