Canada doet voorstel voor 500kHz

Canadese vlag

canadese vlagCanada heeft een voorstel gedaan voor het creëren van een nieuwe MF radio amateurband op 472-479 kHz. Het 7 kiloHertz brede spectrum zou aan de amateurs beschikbaar gesteld moeten worden op secundaire basis.

 

 

De nieuwe 630 meter band werd voorgesteld in een document dat in juni vrijgegeven is door Industry Canada, de Canadese tegenhanger van het AT. Er werden een heel rijtje voorstellen gedaan tot wijziging van allerlei toewijzingen, als gevolg van besluiten uit de World Radiocommunication Conference van 2012 (WRC-12). Ook de ARRL (Amerikaanse amateur vereniging) vroeg hun AT (de FCC) in 2012 al om dezelfde band aan Amerikaanse amateurs ter beschikking te stellen.

“Goed om de voortgang te zien die onze noorderburen maken bij het implementeren van de nieuwe 472-479 kHz amateur toewijzing,” zei voorzitter van de ARRL David Sumner, K1ZZ. “We hopen dat de FCC een beetje opschiet met de behandeling van de petitie die de ARRL op 29 november 2012 indiende, waarmee hetzelfde voor Amerikaanse amateurs bereikt moet worden.”

De vraag naar een LF of lage MF toewijzing voor amateurs stamt al uit 1979 toen de FCC voorbereidingen trof voor de dat jaar te houden World Administrative Radio Conference (WARC), die uiteindelijk resulteerde in de toewijzing van de 30, 17 en 12 meter banden. Afgelopen november deed de FCC tevens een voorstel voor de realisatie van een nieuwe LF amateurband van 135.7 tot 137.8 kHz. Canadese amateurs hebben die toewijzing al wel.

Zoals Industry Canada opmerkt: “Het grootste belang van de amateurdienst in de 500 kHz (600-meter) band ligt in de unieke propagatie eigenschappen, die afwijken van die in de 135 kHz en 1800 kHz banden.” Het Canadese agentschap wijst er in dat verband op dat de band het voordeel heeft van grondgolf propagatie die niet beïnvloed wordt door ionosferische verstoringen of variaties in het aantal zonnevlekken. “Deze karakteristieke eigenschappen kunnen zeer waardevol blijken bij de verdere ontwikkelig van noodcommunicatienetten door radio amateurs in geval van rampen en noodscenario's,” zegt Industry Canada daar verder over. “Daarnaast bieden digitale communicatietechnieken voor betrouwbare communicatie op deze banden nieuwe mogelijkheden.”

Als de toewijzing in Canada doorgaat, zal het maximale isotropisch uitgestraalde vermogen (EIRP) door amateur radiostations niet meer dan 1W bedragen. Dat lijkt weinig, maar EIRP is na verrekening van de antennewinst – of, in dit geval, vrijwel altijd verlies, waardoor je je antenneverlies mag compenseren met een hoger uitgangsvermogen. Amateur radiostations mogen geen storing veroorzaken aan of klachten indienen over de werking van luchtvaart navigatiebakens [ARNS] in de band,” aldus Industry Canada.

Volgens Indusrty Canada hebben onderzoeken aangetoond dat de toewijzing op secundaire basis geen invloed zal hebben op maritieme mobiele diensten, luchtvaart navigatie of luchtmobiele diensten. Volgens Industry Canada zullen “beperkende maatregelen zoals frequentie- en geografische scheiding ervoor zorgen dat amateurgebruik niet leidt tot storing van andere diensten in de experimentele band.”

Sommige landen hebben op de  WRC-12 tegen de toewijzing op secundaire basis gestemd, met als argument dat de luchtvaartbakens — een “levensreddende dienst” — bescherming vereisen tegen gebruik door amateurs. “Uiteindelijk heeft wereldwijd een toewijzing van een segment van 7 kHz plaatsgevonden aan amateurs, in het segment van 472–479 kHz,” zegt Industry Canada.