ARRL wijst encryprie noodverkeer af

ARRLlogo

ARRLlogoDe Amerikaanse amateurvereniging ARRL heeft een beroep gedaan op de FCC (vergelijkbaar met ons AT) om een verzoek van een amateur die ontheffing van het encryptie verbod wil, af te wijzen.

 

 

Wat is het geval: Don Rolph, AB1PH, heeft in maart een petitie ingediend bij de FCC waarin hij ontheffing vraagt van het huidige Amerikaanse verbod op het verzenden van "berichten die gecodeerd zijn met als doel hun inhoud te verbergen."

Het door Don Rolph gebruikte argument is dat encryptie noodzakelijk is indien de amateurcommunicatie gebruikt wordt voor het overbrengen van gevoelige informatie tijdens noodsituaties. Hij denkt dat er vanuit de overheid een grote terughoudendheid zal zijn bij het inzetten van amateurs voor noodcommunicatie als alles onversleuteld de lucht in gaat. Maar volgens de ARRL is er geen enkel bewijs dat organisaties geen amateurverkeer zouden willen omdat de berichtgeving niet versleuteld is. Volgens de ARRL is het versleutelingsverbod voor amateurs gebaseerd op een vergelijkbaar verbod in de internationale communicatiewetgeving.

De ARRL bestrijdt tevens Rolph's aanname dat encryptie van bepaalde informatie vereist zou zijn als gevolg van de Amerikaanse HIPAA wet – de Health Insurance Portability and Accountability Act. "Deze foute veronderstelling leidt tot de conclusie dat amateurradio door het gebrek aan encryptie minder bruikbaar zou zijn voor overheden dan als men wel encryptie toe zou mogen passen," zegt de ARRL. Daarnaast heeft de ARRL geen kennis van gevallen waarbij dat soort regels aangedragen zouden zijn als reden om amateurradio niet te gebruiken voor noodcommunicatie.

Radio amateurs zijn volgens de ARRL geen "covered entities" die onder HIPAA vallen; dat geldt uitsluitend voor medische instellingen. Daarnaast verwacht niemand privacy van amateur radio communicatie.

Mocht het in de toekomst vereist worden om medische gegevens via amateurradio te versleutelen, dan kan alsnog het verzoek ingediend worden om de regels aan te passen. Maar op dit moment is de ARRL dus een fel tegenstander van versleuteling van amateurcommunicatie. Wat met de achterdochtige Amerikaanse overheid niet echt een wonder is…