Picoballon werkt nog na 50 uur

Weerballon

weerballonLeo Bodnar heeft een 434.500 MHz pico ballon gelanceerd die de amateur radio DominoEX 16 mode gebruikt, met als voeding slechts één enkele penlight batterij. Na 50 uur werkte de ballon nog steeds.

 

 

 

Pico ballonnen winnen in toenemende mate aan populariteit onder amateurs. De kleine party ballonnen bestaande uit folie kunnen maar heel weinig meenemen; in de meeste gevallen minder dan 100 gram. Dat vormt dan weer een uitdaging voor de bouwers om een zender, GPS, batterijen en antenne bij elkaar te fabrieken die klein en licht genoeg zijn om door de ballon van de grond getild te kunnen worden.

Dit soort ballonnen bereiken geen extreme hoogtes, maar drijven zo tussen de 3.000 en 7.000 meter en dat kunnen ze een tijd volhouden. (Het wachten is tot er één een motorstoring aan een vliegtuig veroorzaakt, dan is het meteen afgelopen met deze sport). De 434 MHz zendertjes kunnen tot 300km bereik halen.

Leo lanceerde zijn B-6 ballon afgelopen zondag 14 juli om 18:40UTC (20.40 lokale tijd) vanaf het Engelse Silverstone. In eerste instantie ging de ballon richting zuid en naderde Parijs voordat hij ineens van richting veranderde en weer naar het noorden ging. Op dinsdagavond na 50 uur vliegen zond de ballon nog steeds uit van boven noord Frankrijk, op een hoogte van 3400 meter. De verwachting was dat hij afgelopen nacht zou landen.

De lading van de ballon weegt maar 20,2 gram en bevat een GPS ontvanger en een 10 milliWatt 434.500 MHz zender in amateur radio DominoEX 16 data mode.

Informatie over Leo Bodnar
http://www.leobodnar.com/balloons/B-6/

De afgelegde weg van de B-6 ballon is te zien op
http://spacenear.us/tracker/?filter=B-6 (werkt bij mij niet in FireFox en in IE zijn alleen grondstations te zien)

Beginners informatie voor het Tracken met dl-fldigi
http://ukhas.org.uk/guides:tracking_guide

Om op de hoogte te blijven van meer Engelse ballonlanceringen, kan je je aanmelden bij de UKHAS Mailing List door een lege email te sturen naar dit adres:
ukhas+subscribe@googlegroups.com