QRZ voor Android

android

androidDe derde release van QRZ voor Android is nu beschikbaar in de Google Play store. Deze versie ondersteunt de laatste Android versies, inclusief 4.2.2

 

 

 

De app werkt ook op de Kindle Fire, alsmede op de meeste Android telefoons, tablets, en andere Android apparaten. De app is 100% gratis, en bevat geen reclames.

Andere leuke apps voor Android (uit mijn eigen verzameling):

  • PocketRxTx (webSDR radio op je telefoon)
  • Echolink
  • DX cluster van Wolphi
  • NKCCluster
  • APRSdroid (geeft je telefoon positie door via APRS)
  • DroidPSK (PSK31 programma, werkt ook zonder kabels!)
  • Seismograph

Waarom twee DX-clusters? Het DX-cluster van Wolphi is interactief. Daar kan ik ook mee spotten (zelf DX-stations rapporteren), en als ik op een spot druk, gaat hij meteen door naar QRZ om de details op te zoeken van de desbetreffende stations. Dat is handig als je aan het DX-jagen bent ('s-avonds lekker het cluster afstruinen om te zien wat er zoal te werken is) en je meteen de QSL gegevens in je log wilt zetten. NKCCluster kan dat allemaal niet, maar die heeft een ander groot voordeel: je kunt een alarm zetten op bepaalde prefixen, suffixen of waar je ook naar op zoek bent. In mijn geval (ik spaar weer Bulgarian Saints voor het bijbehorende award) moet ik elke maand een Bulgarian Saint werken; iedere maand is er een nieuwe en eind van het jaar moet je er 10 gewerkt hebben voor het award. Dan zet ik het alarm van NKCCluster en als de pieper afgaat, ren ik de shack in om 'm te werken, en dat kan het DX-cluster van Wolphi weer niet. Volgens de XYL ben ik dan net zo'n lapzwans als die wildkampeerders met excuushengel die de hele dag liggen te ronken met een krat bier naast de stoel en alleen overeind vliegen als de hengel piept omdat er een vis aan de elektronische dobber knabbelt. Misschien wel, maar het werkt wél. Tot nu toe heb ik ze elke maand gewerkt HI.

En waarom Seismograph? Niet om de aardbevingen in Groningen te detecteren, maar ik gebruik het voor het balanceren van motoren van modelvliegtuigen… Je legt je telefoon op het vliegmodel, en als de motor trillingen veroorzaakt, zie je dat op de seismograaf. Dan kan je de motor(en) zo balanceren dat het aantal trillingen minimaal is. Dat zou je ook kunnen doen met ventilatoren die nare geluiden geven bijvoorbeeld. De app was er niet voor bedoeld, maar werkt grandioos voor die toepassing.