Bijzondere magnetic loop antenne

perm

permRichard, PE0RIG heeft enige tijd geleden een originele magnetic loop antenne gebouwd. De magnetic loop antenne maakt gebruik van permeabiliteits afstemming. De afstemming gebeurt door middel van een klein ferrietstaafje dat kan bewegen in een spoel van 8 windingen. De antenne is ook nog eens portabel.

 

 

Het grote probleem van de meeste magnetic loop antenne’s is de verkrijgbaarheid van een dure vacuüm condensator (of een lucht condensator met grote plaat afstand) om de hoge piekspanningen (> kV) bij resonantie de baas te kunnen.

Dat probleem is hier omzeild door gebruik te maken van vaste keramische condensatoren die op iedere radio markt voordelig te koop zijn.
Bij deze loop antenne is een capaciteit van 240 pF nodig. Dit is bereikt door
twee keramische condensatoren van 120 pF / 10 kV  parallel geschakeld.

De afstemming gebeurt door middel van een kleine zelfinductie in serie met de loop. Die zelfinductie bestaat uit 8 wikkelingen van de draad van de loop 0.75 mm2 gewikkeld om een 5/8 PVC buis waar in een ferrietstaafje beweegbaar is gemonteerd.

De antenne is bedoeld voor gebruik in de 80 m band en is getest met SSB vermogens tot maar liefst 100 Watt. Erg veel voor een magnetic loop antenne. Bij dit soort vermogens zou ik ruim afstand tot de antenne houden. De veldsterktes lopen in de nabijheid van dit soort antennes enorm op !

Alle informatie in een pdf document:

http://www.v2g.nl/site/images/stories/downloads/projecten/Portable%20magnetic%20loop%20antenne.pdf

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de QRP Nieuwsbrief 132 van December 2009.

NB: Er zijn natuurlijk meer methoden om een variable spoel te creeeren. Ik denk hierbij aan een rolspoel of een variometer. Deze laatste instelbaar spoel bevat geen vonkgevoelige contacten zoals de rolspoel.
Bij mijn weten is het nog niet geprobeerd een magnetic loop antenne met variometer te maken, misschien een aardig zomerproject als je voor een primeurtje wil zorgen.