Studenten stelen jacht middels GPS spoofing

GPS

GPSEen onderzoeksteam van de universiteit van Texas is deze zomer een unieke uitdaging aangegaan: door middel van valse GPS-signalen dwongen de onderzoekers een jacht ter waarde van 80 miljoen dollar om van koers af te wijken.

 

 

Het team van de Cockrell School of Engineering van de Texaanse universiteit ontwikkelden een op maat gemaakt misleidend toestel dat "valse GPS-signalen creëert om controle te krijgen over de GPS-ontvangers van vaartuigen". De universiteit van Texas verklaarde later dat het de bedoeling was na te gaan hoe groot de dreiging van dergelijke misleiding was.

Zoals de bovenstaande video aantoont was de aanval succesvol. In juni probeerde het team de apparatuur op een jacht van 80 miljoen dollar, die op dat moment in internationale wateren voer aan de zuidelijke kust van Italië. Het onderzoeksteam slaagde erin de gewone GPS-signalen die het schip ontving te overstemmen. Zo kon het zonder alarm de koers veranderen van het schip.

Rechte lijn
"Het schip draaide effectief en we konden het allemaal voelen, maar op de schermen was er niets te zien, slechts een rechte lijn", zegt Todd Humphreys, assistent-professor aan de Cockrell School of Engeneering.

"Deze misleidende apparatuur kan ook gebruikt worden op andere semi-automatische voertuigen, zoals bijvoorbeeld vliegtuigen, die tegenwoordig bestuurd worden door automatische piloten", aldus Humphreys. "We moeten snel grondig nadenken over hoe we dit probleem kunnen oplossen."