AmateurTV-zender naar ISS

ISS

ISSOp zaterdag 3 augustus om 1948UTC (21.48 Europese zomertijd) werd de Japanse HTV-4 vrachtraket succesvol gelanceerd richting het International Space Station (ISS). Aan boord was een amateur TV-zender en een aantal CubeSats met amateurradio apparatuur.

 

 

De Japanse ruimtevaart organisatie JAXA heeft tijdens de lancering de specificaties van de CubeSats vrijgegeven. De CubeSats zullen tussen oktober 2013 en maart 2014 vanuit het ISS uitgezet worden door de JEM Small Satellite Orbital Deployer (J-SSOD).

De vier CubeSats zijn:
• PicoDragon.  Een 1U CubeSat die ontwikkeld is door het Vietnamese National Satellite Center (VNSC), de Universiteit van Tokyo en IHI aerospace. CW baken op 437.250 MHz en 1k2 AFSK AX.25 telemetrie op 437.365 MHz
• ArduSat-1 en ArduSat-X 1U CubeSats, ontwikkeld door Nanorack, NanoSatisfi. ArduSat-1 437.325 MHz 9k6 MSK CCSDS downlink. ArduSat-X 437.345MHz 9k6 MSK CCSDS downlink.
• TechEdSat-3 a 3U CubeSat, ontwikkeld door het NASA Ames Research Center

Het voornaamste doel van HamTV is om de contacten tussen het ISS en studenten op scholen niet alleen via spraak, maar ook via (éénrichting) videobeelden de laten verlopen binnen het ARISS programma.

De 2.4 GHz video zender zal ondergebracht worden in de ESA Columbus module naast het bestaande 144 MHz FM amateur radio station. De nieuwe apparatuur kan beelden vanuit het ISS uitzenden tijdens schoolcontacten, of van tevoren opgenomen beelden gedurende 24 uur per dag om grondstations in staat te stellen hun apparatuur af te regelen.

Het is de bedoeling om DVB-S signalen uit te zenden op 2.4 GHz met óf 1.3Msps óf 2.3Msps, met 10 Watt HF vermogen.

HamTV

The IARU Amateur Satellite Frequency Coordination Panel have announced frequencies of 2422.0 MHz and 2437.0 MHz.

HamVideo is de naam van de DATV S-band zender aan boord. HamTV is de naam van het complete systeem, en dat omvat de DATV downlink en VHF voice uplink. Kaiser Italia SRL was de hoofdaannemer voot het ontwerp en de ontwikkeling van het vlucht- en grondgedeelte: http://www.kayser.it/index.php/exploration-2/ham-tv

Lees het HamTV overzicht op
http://tinyurl.com/HamTVoverview

HamTV Link Budget
http://www.amsat.it/Amsat-Italia_HamTV.pdf

HamTV op Facebook
https://www.facebook.com/Hamtvproject

ARISS DATV antennes geïnstalleerd in de Columbus
http://www.ariss-eu.org/columbus.htm