LF band toegewezen in Amerika

Spectrum

spectrumBericht van Bob, WG2XRS/4: "Misschien heb je al gehoord dat een aantal van ons een machtiging hebben ontvangen voor het bandje van 68 tot 76 kHz met 10 W ERP voor bijna alle modes inclusief SSB! De toestemming kwam gisteren binnen en er zijn al verbindingen gemaakt met QRSS met heel goede signalen op 72.4 kHz. Dit schrijvende ben ik druk bezig om de apparatuur in orde te krijgen om mee te doen. Bob, WG2XRS/4."

 

Dat is interessant nieuws. Hoewel het maken van 10W ERP een behoorlijke uitdaging is op 73kHz, gingen er begin 2000 wel zwakkere signalen over de oceaan in de tijd dat de 73kHz band gebruikt mocht worden door Engelse houders van een speciale machtiging voor die band.

Zonder twijfel zullen een aantal Amerikaanse stations wel gehoord gaan worden in Europa gedurende het komende DX-seizoen. Er zijn natuurlijk sinds de eerste paar jaren van deze eeuw een aantal zwakke-signaal modes geïntroduceerd zoals WSPR2, WSPR15 en OPERA. Daarnaast is het met GPS gelockte systemen door de uitmuntende frequentiestabiliteit mogelijk om heel trage CW en DFCW modes te gebruiken. Doordat je exact weet waar de zender zit, kan de ontvanger binnen een paar micro-Hertz bandbreedte het signaal in een periode van soms uren uit de ruis peuteren. De vraag is of er in Europa landen zijn die een speciale machtiging voor 73kHz af willen geven.

Deze band is niet algemeen toegewezen in Amerika; je hebt een speciale onderzoekslicentie nodig, net als nodig is voor gebruik van 500kHz en 136kHz in Amerika. Het agentschap daar (FCC) is een beetje traag in de toewijzing zoals 472kHz. Vooralsnog zijn er dus slechts een handvol amateurs actief op deze nieuwe band.