Draadloos communicatiesysteem zonder batterijen

Powerless remote

Powerless remoteOnderzoekers van de University of Washington hebben een nieuw draadloos communicatiesysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van radiogolven die in de omgeving aanwezig zijn.

 

 

Het systeem werkt zonder batterijen, en bij experimenten werden afstanden tot ongeveer een meter overbrugd. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek worden toegepast bij in kleding geïntegreerde elektronica, domotica en onbewaakte sensornetwerken.

Het nieuwe communicatiesysteem, door de onderzoekers ‘ambient backscatter’ genoemd, maakt gebruik van bijvoorbeeld door een tv-zender in de buurt uitgezonden signalen. Deze kunnen door de communicatieapparaten worden geabsorbeerd of gereflecteerd waardoor informatie naar een ander apparaat wordt overgebracht. De prototypes communiceerden met een snelheid van 1 kilobit per seconde, en werden getest op een aantal plaatsen in Seattle waarbij ze gebruik maakten van het signaal van een ongeveer tien kilometer verder gelegen tv-zender. Volgens de onderzoekers kan deze techniek ook worden toegepast in batterijgevoede apparatuur zoals smartphones, waarbij deze als de accu leeg is toch nog voor het verzenden van tekstberichten kunnen worden gebruikt.