WIFI níet schadelijk voor tuinkers

Tuinkers

TuinkersWifi-golven hebben geen effect op de groei van tuinkers. Dat blijkt zonneklaar uit een onderzoek van lezers van Computer Idee. De test van Computer Idee was geïnspireerd door een experiment van vijf Deense schoolmeisjes, dat zou hebben aangetoond dat wifi-straling negatieve invloed heeft op de groei van tuinkers.

 

 

Wifi is schadelijk voor tuinkers. Met die opzienbarende conclusie haalden vijf Deense brugklasleerlingen een paar maanden geleden de wereldpers. De meisjes zaaiden tuinkers in 12 bakjes. Zes bakjes plaatsten ze in een ruimte zonder wifi, zes in een ruimte mét een actieve wifi-router. Alle bakjes kregen evenveel water en zonlicht. De conclusie na 13 dagen: de tuinkers die niet aan wifi was blootgesteld, groeide veel beter dan de wel bestraalde plantjes.

Onderzoek

25 lezers werden door Computer Idee geselecteerd. Ieder kreeg een zakje tuinkers opgestuurd.
In totaal stuurden 13 deelnemers een verslag. Minimaal vijf anderen lieten weten het hun toegestuurde pakketje niet te hebben ontvangen …

De opdracht aan alle deelnemers: zaai de tuinkers in twee potten. Zet de ene zo dicht mogelijk bij de router, zet de andere er een heel eind vandaan, liefst in een andere kamer. Geef beide evenveel water en zorg er bij voorkeur voor dat ook de andere omstandigheden zoveel mogelijk gelijk zijn.

Sterkte wifi

Die opdracht hebben de deelnemers bepaald serieus genomen: met foto’s werd gedemonstreerd hoe de potten waren opgesteld. Sommige onderzoekers plaatsten een meetlint naast de tuinkers om te laten zien hoe hoog de spruiten waren opgeschoten. 1 lezeres ging nog een stap verder en mat – met de app WiFi Analyzer – zelfs de sterkte van de wifi-straling bij zowel de ene als de andere pot.

Niet schadelijk

De conclusie op basis van de 13 verslagen: tuinkers groeit razendsnel, of er nu wel of geen wifi router heel dicht in de buurt is. Eén opvallend puntje: twee van de deelnemers rapporteerden dat de ‘wifi tuinkers’ iets donkerder leek dan de ander. Al met al: volgens onze bevindingen is het onderzoek van de Deense schoolmeisjes ontzenuwd.