80m band gebruikt voor wideband video/data

Testbeeld

TestbeeldBij experimenten in Engeland is 3.613 MHz gebruikt voor hogesnelheids data- en video-uitzendingen met een bandbreedte van 24 kHz.

 

 

 

In de afgelopen jaren is er een toenemende interesse vanuit de militaire wereld voor het versturen van data met hoge snelheden op HF.

Door gebruik te maken van moderne modulatietechnieken kan een SSB kanaal voorzien in een ruwe data overdracht van 12800 bps en met grotere bandbreedtes kunnen evenredig grotere datasnelheden gehaald worden. Proeven hebben uitgewezen dat een kleuren videobeeld met 15 frames per seconde op HF gestreamed kan worden binnen een bandbreedte van slechts 18 kHz. Dat soort bandbreedtes kan je makkelijk kwijt in de 29 MHz amateurband.

In Engeland hebben testen plaatsgevonden op HF tussen Blandford en Portsmouth (Portsdown), en Arbroath en Portsmouth. Er werd gebruik gemaakt van door Ofcom (Engelse AT) goedgekeurde frequenties op 3.613, 6.390, 7.975 en 13.047 MHz met bandbreedtes tot 24 kHz en vermogens tot 400 Watt.
Informatie over deze testen is te vinden op
http://www.hfindustry.com/meetings_p…Trial_2012.pdf

Amerikaanse testen met video streaming over een afstand van 1320 km op HF
http://hfindustry.com/meetings_prese…TA_Results.pdf

Military Aerospace meldt zelfs dat kortegolf radio (HF) overwogen wordt als alternatief voor satelliet communicatie (SATCOM)
http://www.militaryaerospace.com/blo…nications.html