Amateurs bouwen vuurtoren

lighthouse

lighthouseStel, je wilt meedoen aan het International Lighthouse and Lightship weekend, maar je zit duizenden kilometers van de kust. Wat doe je dan? Een paar Australische amateurs vonden een creatieve oplossing: ze maakten een vuurtoren…

 

 

Het ILLW weekend viel toevallig in hetzelfde weekend als de beroemde Central Australian dry river boat race, de Henley on Todd Regatta, en daarom kwam de Alice Springs Amateur Radio Club met een letterlijk lumineus idee.

Ze maakten hun eigen vuurtoren en plaatsten er een zender in om zo contacten te leggen vanaf de oever van de rivier de Todd met alle andere vuurtorens en lichtschepen.

Volgens organisator Greg Mair hebben ze vanaf hun vuurtoren verbindingen gemaakt met meer dan 40 landen.

"Tot nu toe hebben we 70 verschillende verbindingen genoteerd, met stations op de Kanarische Eilanden, de grote oceaan, de Cook eilanden, de hele Australische kust en zelfs met Europa, met Spanje en Portugal," zei hij.

"Veel mensen hebben wel eens gehoord van de Henley on Todd Regatta maar weten niet precies waar dat is, dus hebben we een beetje reclame gemaakt."

Aangezien hun vuurtoren duizenden kilometers van de dichtstsbijzijnde kustlijn gepositioneerd was, kwamen er best nog wel wat interessante reacties uit de rest van de wereld volgens Mair.

"Over het algemeen vonden ze ons een stel idioten!" zei hij. "Maar het was ook wel heel uniek. En wij kregen de kans om betrokken te raken bij de kustlijnen."

De Henley on Todd Regatta is een evenement waarbij de lokale Rotary club geld inzamelt en wordt al meer dan 50 jaar georganiseerd. Het is het Australische antwoord op de Henley-on-Thames bootraces in Londen.

Teams racen met bodemloze boten en miniatuurjachten over de droge rivierbedding. De finale bestaat uit een veldslag tussen de marine, de Vikingen en de Piraten. En met de vuurtoren in de buurt was er dit jaar geen kans dat ze op de kust liepen…

Volgens Mair zond de Alice Springs Amateur Radio Club voornamelijk op de HF banden. "We gebruikten diverse antennes, van gewoon koperdraad tot een beam."

capetodd