Eenvoudige video patroon generator

testbar

testbarOm een testbeeld/patroon video generator te bouwen kun je gebruik maken van (dure) customized ICs. Ook zijn er fraaie projecten met PICs op het internet te vinden. Als je op zoek bent naar iets eenvoudigers kun je gebruik maken van de 4060.

 

Met deze 14 bits teller, 8 weerstanden, 2 C's een 2N3904 en een kristal bouw je een circuit dat een PAL video signaal (of iets wat daar op lijkt) opwekt dat een zwart/wit balken patroon op je TV laat zien (wel eerst aan modulator / ATV zender aanbieden).


Circuit

Op contact 4 (Q5) van de 4060 staat een f:64 signaal. Wanneer voor f 1 MHz wordt gekozen kom je exact op 15625 Hz uit; de frequentie nodig om het sync signaal op te wekken.


Patroon op m'n oude TV

Mocht je een simpelere patroon generator kennen, laat het weten, ben benieuwd.


Typisch PAL signaal dat een testbar genereert

Meer info:
http://pa2rf.blogspot.nl/2013/08/diy-video-pattern-generator.html