Portugal treedt op tegen illegaal radiogebruik

Ship

ShipJose Francisco CT4AN, de nationale coördinator voor intruders, meldt dat het Portugese AT actie ondernomen heeft tegen illegaal gebruik van radiofrequenties.

 

 

Het is de tweede keer dat agentschap ANACOM en de Portugese Maritieme Politie optreden tegen illegaal radiogebruik en de daarbij behorende storingen.

De Portugese Maritieme Politie, een onderdeel van de Portugese marine, en het Portugese agentschap ICP-ANACOM voerden een gezamelijke actie uit die resulteerde in de inbeslagname van radio-apparatuur en zware boetes voor 10 bezitters van de apparatuur. Naast het kwijtraken van de apparatuur kregen deze eigenaren boetes die op kunnen lopen tot 1250€.

Volgens een Portugese krant werd apparatuur in beslag genomen op 28 vaartuigen en 29 walstations, zowel ter zee, ter land als in waterwegen.

Volgens de authoriteiten was de aanleiding voor de actie een reeks klachten over storingen aan legale gebruikers van de frequenties, zoals radio amateurs, luchtvaartband, scheepvaart frequenties, maritieme diensten en commerciële radio frequenties.

Overigens lijkt het vooral vissers aan de anus te oxideren welke frequenties zij voor hun onderlinge communicatie gebruiken. Volgens de Regio 1 Nieuwsbrief maken zij zich veelvuldig schuldig aan misbruik van frequenties die niet voor hun bedoeld zijn. Dat is schering en inslag in de zuidelijke landen, maar ook Nederlandse vissers zijn gehoord op 3520kHz in USB. Vissersboten zijn nu eenmaal bewegende doelen, dus als je ze al uitgepeild krijgt, zijn ze weg tegen de tijd dat je een (marine)vaartuig ter plekke hebt. De actie is toe te juichen, maar waarschijnlijk slechts een druppel op de gloeiende plaat.

Naast het misbruik door vissers is in het rapport tevens te lezen dat er in toenemende mate gebruik gemaakt wordt van 2m FM door Spaanse taxi-netten op de Canarische Eilanden, Spaanse (alweer) visserij in de Golf van Biskaje maar ook door privé-personen in Duitsland.

Daarnaast is er sinds augustus een toenemende militaire activiteit merkbaar op de banden (door de problemen in Syrië?), met b.v. dagelijk Russische Over The Horizon (OTH) radar tussen 3700 en 3800kHz, Ukraïnse veiligheidsdienst op 10.120 in AM en 21.060 in BPSK, Iraanse OTH radar tussen 28.000 en 29.700, Russisch militair breedband verkeer op 21.000 etc.

 

 

Eén gedachte over “Portugal treedt op tegen illegaal radiogebruik”

Reacties zijn gesloten.