Yaesu kondigt nieuwe voice repeater aan

yaesu

yaesuGary Pearce KN4AQ heeft een video vrijgegeven waarin Yaesu tijdens de ARRL/TAPR digital Communications Conference een nieuwe voice repeater aankondigt.

 

 

Gary zegt: Yaesu kondigde een digitale repeater aan tijdens de ARRL en TAPR DCC in Seattle afgelopen vrijdag. Yaesu's onderdirecteur voor Noord Amerika, Dennis Motschenbacher K7BV, zegt dat de repeater compatible is met Yaesu's digitale portofoon die tijdens de Dayton show gepresenteerd is in 2012, en de mobiele transceiver die dit jaar tijdens de Hamvention® aangekondigd is.

En dan het slechte nieuws: de digitale repeater is niet compatible met D-STAR, MotoTRBO of P25, de drie toonaangevende VHF/UHF digitale modes die in de wereld in gebruik zijn. Daar zit meteen het probleem met digitale modes: je kiest voor een systeem en vervolgens versta je dat deel van de wereld niet wat net een van de andere systemen gebruikt. Het aantal systemen komt nu dan op 4. Werkelijk onbegrijpelijk dat fabrikanten in plaats van de handen ineen te slaan en met een universeel – uitwisselbaar – digitaal systeem te komen, elk een eigen weg op gaan. Een reden om niet voor digitaal te kiezen…

Het beruchte filmpje: