Australië met D-star op 40m

D-star

d-starAustralische radio amateurs experimenteren momenteel met D-star op 40m. Voornamelijk rond 12:00 UTC (dat is 14.00 Midden Europese Zomertijd en niet direct de beste tijd om Australië op 40m te horen). Wil je het toch proberen, zet je D-star ontvanger dan op 7.215 MHz, waar ze meestal aan het testen zijn.

 

 

Dat is uiteraard buiten onze band, omdat in Australië de band tot 7300kHz loopt. Luisteren kan dus, terugpraten niet.

De netleider is Brian Farrar, VK2AH, in New South Whales. Volgens Brian is zijn beste DX tot nu toe ongveer 880 kilometer (!). De deelnemers aan het net hebben ook andere banden geprobeerd, maar 40m lijkt de beste resultaten te geven tot nu toe.

VK2AK is niet alleen tijdens het testnet QRV, maar ook op andere tijden gedurende de dag. Daarnaast monitort hij als hij in de lucht is D-Star Reflector REF003 en plaatst alerts als hij op zoek is naar D-Star contacten vanuit zijn QTH down-under.  (VK3TOM, D-Star Remailer)

Het modulatietype van een D-STAR zender is 6K00F7W. Dat geeft aan dat de benodigde bandbreedte 6 kHz is. (Morse is maar een tiental Hz, SSB 2,7kHz ter vergelijking) De Utah VHF Society heeft een artikel geschreven over het bandbreedte gebruik van D-STAR en het kanaal raster, zie http://www.utahvhfs.org/dstar_channel_spacing.html ; een document dat trouwens heel veel interessante informatie over het wel en wee van D-star bevat.