Minima 6 banden TRX op komst

Minima TRX

Minima TRXMINIMA is een compacte general coverage transceiver voor 0-30MHz. Hij is kleiner dan een Yaesu FT817 en een factor 6 goedkoper, maar met uitzonderlijke mogelijkheden.

 

 

De Minima is een general coverage transceiver met een goed klinkende ontvanger en een heldere zender. Hij bestrijkt alle HF banden en kan in elkaar gezet worden op een enkel printplaatje van 15x15cm. Het apparaat is Minima genoemd omdat geprobeerd is om de complexiteit en kosten tot een minimum te reduceren zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Het is de bedoeling dat het apparaat minder dan $100 (€75) gaat kosten aan onderdelen. Aan de wieg van het apparaat staat Ashhar Farhan VU2ESE. Klinkt bekend? Klopt. Dat is de man die ook verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Bitx20. Op een beurs presenteerde hij het apparaat, met de schema's nog op zijn laptop. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Minima1

Het apparaat schuin van boven/voren. Kennelijk is ook Ashhar overgestapt op digitale afstemming, vanwege een chronisch tekort aan afstemcondensatoren en slechte reproduceerbaarheid. Let op de dummyload links van het apparaat, opgebouwd met een hoop parallel geschakelde weerstanden.

 

Minima2

Nog een foto schuin van de zijkant, helaas niet al te scherp. Er zit inderdaad niet veel in. Uiteraard gaan we dit project op de voet volgen, en wie weet is dit wel weer leuk om voor volgend jaar met een aantal amateurs te gaan bouwen…