Smartphone aan tijdens opstijgen en landen

planecrash

planecrashDe Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration ziet geen reden meer om het gebruik van elektronische apparatuur in het vliegtuig tijdens het opstijgen en landen te verbieden. Het bureau staat het gebruik van de apparatuur officieel toe gedurende de hele vlucht.

 

 

In een persverklaring laat de FAA weten dat het vliegtuigmaatschappijen per direct nieuwe richtlijnen aanbiedt waarmee ze hun beleid kunnen aanpassen. De luchtvaartautoriteit wijst er wel op dat dit beleid per luchtvaartmaatschappij kan verschillen. De luchtvaartmaatschappijen moeten een plan indienen over hoe ze omgaan met elektronica aan boord, waaronder een beschrijving van de nieuwe training voor cabinepersoneel. Wanneer deze plannen goedgekeurd zijn, zal passagiers niet langer gevraagd worden hun elektronische apparatuur uit te schakelen gedurende het opstijgen en landen.

Voor passagiers goed nieuws want zij kunnen dan gedurende de gehele vlucht e-books lezen, gamen en video’s kijken. De FAA verwacht dat de eerste vliegtuigmaatschappijen hun passagiers al voor het einde van het jaar toe zullen staan hun apparatuur in vliegtuigmodus te gebruiken.

Opmerking redactie: het gaat hier over apparatuur die niet kan zenden of met uitgeschakelde zenders (vliegtuigmodus). Het inschakelen van je mobiele telefoon op 10km hoogte kon wel eens grote problemen op de grond gaan geven; het zichtbereik op 10km hoogte is 425km. Alle masten binnen dat gebied ontvangen de signalen van die ene telefoon. Mensen die wel eens op de 26e verdieping van een hoog gebouw geweest zijn (Euromast b.v.) weten dat de telefoon daar vaak helemaal niet (goed) werkt, terwijl je zou verwachten dat je daar juist goed bereik hebt. Dat laatste is ook zo – té goed. Daar zijn de cellen van het mobiele netwerk helemaal niet op berekend. Een paar telefoons die op 10km hoogte ingeschakeld worden, kunnen zo het volledige aardse netwerk in een straal van een paar honderd kilometer in de problemen brengen. De vraag is of het concept "vliegtuigmodus" bij de doorsnee gebruiker bekend is. Daarnaast: wie zit als hij op vakantie gaat te wachten op het zoveelste onzingesprek: "Je raad nooit waar ik nu ben…"