Galileo biedt hulp

Galileo

GalileoDe twee als laatste gelanceerde Galileo-satellieten hebben succesvol deelgenomen aan een test met het Cospas-Sarsat search-and-rescue systeem, dankzij de voltooiing van twee ESA-grondstations op de Canarische Eilanden en op Spitsbergen.

 

 

Cospas-Sarsat is het oudste en grootste internationale satellietsysteem dat noodoproepen opvangt van onder meer schepen en vliegtuigen. De satellieten sturen hierbij ontvangen oproepen door naar het dichtstbijzijnde grondstation. De Galileo-satellieten zijn moderner en nauwkeuriger en daarom een welkome toevoeging.

De test wees uit dat de twee Galileo-satellieten bruikbaar zijn voor Cospas-Sarsat: ze lokaliseerden een oproep op de UHF-band tot 5 km nauwkeurig in enkele minuten. Dat is nog steeds wel een groot gebied, maar waarschijnlijk neemt de nauwkeurigheid met de komst van meerdere satellieten alleen maar toe. De Galileo-satellieten zijn bedoeld als antwoord op het Amerikaanse GPS plaatsbepalingssysteem.