PI3RAZ achter CTCSS

Repeater

RepeaterSinds 6 november is de Zoetermeerse repeater PI3RAZ volledig achter CTCSS gezet. Reden: het constante geklapper als gevolg van mensen die met grote vermogens en hoge antennes over Nijmegen werken.

 

 

Het betreft een proefperiode. Tot nu toe was het zo dat 1750Hz ook nog werkte om de repeater "open te piepen", en was hij eenmaal open, dan reageerde hij gewoon op draaggolf. Maar dat lijkt nu onhoudbaar te worden. Gevolg is wel dat géén 88,5Hz toon betekent dat je niet meer over de repeater komt, zoals ik zelf ondervond met mijn oude Kenwood 2400 die in de shack altijd aan staat. Ontvangen ging nog prima, maar zenden niet meer.

Voor degenen die zelf een CTCSS-encodertje willen fabrieken: een ontwerp van zo'n ding dat nog geen tientje aan onderdelen kost staat op de PI4RAZ site .

En mocht je het écht een probleem vinden, dan kan je dat ons – met onderbouwing – natuurlijk altijd infopi4raz.nl">laten weten .